THUIS       OVER        CONTACT         COACHING & WORKSHOPS     BEDRIJVEN & TEAMS       PODCAST         AGENDA

Conflict Transformatie
en Emotional Aikido


Hoe ga jij om met conflict?
Hoe ga jij om met conflict? Zelf ben ik het merendeel van mijn leven conflict mijdend geweest (en nogs steeds af en toe).

Maar er ligt zoiets moois in begraven, wanneer je weet hoe je emoties te reguleren én leert praten met elkaar vanuit de ‘ik’.

In deze 3D (lengte x breedte x hoogte) dimensie leren we door conflict. We Groeien door weerstand. Kristallen worden gevormd door enorme druk.

Zo werkt het ook met ons bewustzijn. En je partner spiegelt jouw trauma’s. Wanneer je hiervan bewust bent, kun je er mee leren werken en momenten van conflict gaan zien als mogelijkheden tot groei en verbinding. Door conflict te mijden, ontneem je jezelf en je relatie dus ook de kans om te groeien en kun je stagneren. Voelt misschien wel veilig en comfortabel - maar op den lange duur is dat niet voedend voor je rela.

Vorige week tijdens een Authentieke Relatie therapie sessie werd ik hier weer aan herinnerd.

Ze kwamen al binnen in een conflict. ‘Lekker begin’, dacht ik nog. Samen zijn we het proces van emotional Aikido doorlopen.

‘Aikido (合氣道) wordt ook wel vertaald als “the way of meeting/joining the inner spirit of another.” De 合, Ai, “meeting” of “joining” kan ook verwisseld worden met de 愛, Ai “love.” Aikido is also “the way of loving the inner spirit of another.”

Belangrijk hierbij bij deze techniek is dat je luister om te de ander te begrijpen en niet om te reageren of te beschuldigen. Om niet in een een tennismatch terecht te komen - ‘Jaaa maar jij zei’,… ‘Ja maar drie jaar geleden deed jij..’.

Achter elk conflict zit een gesprek dat je moet hebben in plaats van het gevecht. Maar dat vraagt wel van je dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gevoel en de luister om de ander te begrijpen, niet om te winnen.

Begrip verandert conflict in dialoog en empathie en maakt het mogelijk om elkaar weer met frisse ogen te zien.